× Dashboard Helpdesk Registreren Inloggen

Terugblik mini college: How to design a Wellbeing Economy? Katherine Trebeck

Katherine Trebeck is een grote, nieuwe economische denker en een drijvende kracht achter de Wellbeing Economy Alliance: een wereldwijde samenwerking van organisaties, allianties, bewegingen en individuen die samenwerken om het economische systeem om te vormen tot een systeem dat menselijk en ecologisch welzijn levert. We gaan met haar in gesprek over hoe je een economie ontwerpt die waarde levert voor iedereen, die de natuur niet schaadt maar versterkt en die ook aandacht geeft aan zaken zoals zingeving en gezondheid.

Katherine vertelt ons meer over deze WellBeing economy en haar werk om het huidige systeem wereldwijd om te vormen. Wat vraagt dit van de politiek, beleidsmakers en ondernemers? Wat kunnen we leren van Schotland dat een Wellbeing Budget kent, en van IJsland en Nieuw Zeeland? Ook voorlopers op dit gebied. Hoe geven zij Wellbeing handen en voeten in beleid? Op 26 januari gingen we met elkaar in gespek. Katherine noemde een aantal interessante bronnen (zie hieronder).

Spin off van de Wellbeing Economy Alliance is het Wellbeing Government partnership (WEgo) waarin landen Nieuw-Zeeland, IJsland en Schotland samenwerken en kennis uitwisselen - in policy labs - over de transitie naar een economie die meer gericht is op brede welvaart (van Gross Domestic Product naar Gross Domestic Wellbeing).

Katherine Trebeck heeft meer dan acht jaar ervaring in verschillende rollen bij Oxfam GB: als senior Researcher, UK Policy Manager, en als Research and Policy adviseur voor Oxfam Scotland. In haar werk voor Oxfam ontwikkelde ze de humankind Index en was ze leider in het werk van Oxfam aan een ‘menselijke economie’. Daarnaast is ze betrokken bij verschillende projecten van diverse universiteiten. Katherine is gepromoveerd in politieke wetenschappen aan de Australian National University en is honorair hoogleraar aan de University of the West of Scotland en Senior Visiting Research Fellow aan de University of Strathclyde. Haar boek The Economics of Arrival: Ideas for a Grown Up Economy werd in 2019 gepubliceerd.

Messaging Ideas

Shalom Schwartz universal values

Max Neef on needs


naar boven